Refugi de Sant Jordi

Parc Natural Cadí-Moixeró
8694 Guardiola de Berguedà 

619 239 860

refugisantjordi@gmail.com

https://www.refugisantjordi.com

Període d'obertura : De l'1 de juny al 24 de setembre. Caps de setmana d'octubre i de maig. Resta de l'any, sota reserva

Antonio Bosque Miñana

L'any 1951, la delegació catalana de la llavors Federación Espanyola de Montanyismo, va habilitar com a refugi l'antic Hostal de la Font del Faig, ubicat en un enclavament estratrègic al peu del coll de Pendís. En aquell moment, l'opuscle que ho va proclamar resava: "Unas de les labors mes interessants i perdurables per a l'excursionisme  és la creació de refugis de muntanya, que desitgem realitzar tot i la nostra escassa possibilitat econòmica". Temps desprès, l'estat precari de l'edifici va propiciar que els propietaris cedissin a la FEEC, una parcel·la veïna per erigir-hi un nou refugi. Gràcies al suport econòmic de la Diputació de Barcelona, es va bastir un equipament de nova planta que fou inagurat el 29 d'octubre de 1961. La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya manté els refugis com una àrea essencial en els seus objectius de servei a l'excursionisme i intensifica malgrat els moments de crisis, les actuacions de millora de tots els seus equipaments.

Sortiu de les amables poblacions de l'Alt Berguedà o de la ufanosa Cerdanya, endinseu-vos per boscúries, gorges, prats i barrancades, ascendiu vers les fonts que besen el sotabosc de pinedes i fagedes. Allí, vora l'alta carena, us hi espera amatent el refugi de Sant Jordi, per contemplar la bellesa d'aquesta terra tant nostrada.

Jordi Merino, President de la FEEC. 

Situació: El refugi de Sant Jordi s'eleva a una altitud de 1.565 metres, al sud-est del coll de Pendís (serra d Moixeó). Al costat hi té la font del Faig i es troba dins el Berguedà, molt a prop del límit amb la Cerdanya.

Accés: Des de Bagà cal pendre la carretera de Gisclareny i al cap 2,5 km deixar-la per una pista a la dreta en direcció a les fonts del Bastareny. S'aparca al costat de la font Nostra de l'Hostalet i es puja al refugi passant gorges dels Empedrats (2h). També s'hi pot accedir des de Grèixer pel GR-107 , passant pel coll d'Escriu (2.30h). Un tercer accès s'hi apropa des de Riu de Cerdanya. Cal deixar el vehicle a la barrera de la pista de Riu i el coll de Pendís. En 40 min es puja a aquest coll i es davalla el refugi.


Instal·lacions:
Lavabos, dutxes i aigua calenta 
48 places, Lliteres, flaçades i matalassos.
Llar de foc, lloc per cuinar, estufes, menjars i begudes.
En absència del guarda, part lliure de 12 places.
 

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 04-12-2020 11:06