El municipi


El paisatge rural és quelcom dinàmic que, en interacció constant amb els habitants dels pobles que l'habiten, ha viscut en l'últim segle un seguit d'esdeveniments que l'han transformat completament tant a nivell ecològic com social. L'actual municipi de Guardiola de Berguedà és un exemple de nucli sorgit de l'atracció de població de les indústries i la mineria, concretament conseqüència directa de la construcció de la línia de ferrocarril Manresa-Berga-Guardiola el 1904 (època d'auge industrial), i que durant la major part del segle XX va alimentar l'extracció de recursos naturals que formen part d'aquest port entre els rius Llobregat i Bastareny.

Aquesta gran activitat es complementa amb el no menys important fet de trobar-se en una ubicació singular al peu de la serralada de l'actual Parc Natural Cadí Moixeró. Aquesta barrera natural que separa la Catalunya central i el conjunt de la província de Barcelona de l'accés als Pirineus i França, ha esdevingut un eix de comunicació de primera línia. A nivell regional, els ferrocarrils van esdevenir imprescindibles pel transport de recursos produïts a les indústries locals, la mineria, l'explotació forestal, així com pel transport de mercaderies, animals i persones per l'eix del Llobregat.

El poble s'amplia amb persones atretes d'arreu. Guardiola és terra d'oportunitats per la gran activitat minera al Collet, i industrial en un creixent nucli comercial. Arriba gent d'orígens tant de Catalunya com de fora d'aquesta. Aquests, es sumen a la població de Guardiola que deixa una pagesia de subsistència que ja no viurà una modernització intensiva, per les dificultats del relleu muntanyós i la duresa del clima. Més endavant, en plena època de modernització, després del tancament de la línia de ferrocarrils el 1972 i ja a finals del segle (al 1984), el Túnel del Cadí esdevé l'obertura en la comunicació vertical de Catalunya nord i sud, i Guardiola perdura i amplia la seva idiosincràsia de cruïlla de comunicacions. 

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 26-03-2018 13:54