La Primera Joan "Nan" Valentí - Monestir de Sant Llorenç

08
07/2023
fins al dia 2023-07-08 20:30:00
On es realitza? Camí de Sant Llorenç, s/n
08694  Guardiola de Berguedà
T. 664 56 75 81  
monestirsantllorec@gmail.com
Monestir de Sant Llorenç

Monestir de Sant Llorenç

La Primera
Joan “Nan” Valentí

8 de juliol, 19 hores

Un espectacle teatral de memòria històrica que homenatja a NATIVITAT YARZA PLANAS, la primera alcaldessa de Catalunya a més de feminista, mestra i miliciana. Enguany és l’ l’Any Yarza: es compleixen 150 anys del seu naixement.
La Primera és un homenatge a totes aquelles dones que, com la nostra protagonista, van ser les primeres a trencar barreres.
I a les mestres de la República que es van fer seus, dins i fora de les aules, els valors republicans d’una educació pública, gratuïta i laica.
El millor resum de la política escolar republicana és: “Nosaltres els ensenyàvem a pensar, no pas a emmagatzemar”.
Amb l’arribada del franquisme moltes d’elles patiran una doble depuració: per ser mestres i per ser dones.
Moltes es van haver d’exiliar portant la Nova Escola a indrets com Amèrica llatina. I el pas inexorable del temps, va fer que moltes d’elles morissin abans que el dictador. Van desaparèixer en el dur exili, no existien, no constaven enlloc. Dones silenciades!
Nativitat Yarza Planas va ser una dona extraordinària. Va posar el seu granet de sorra per construir una societat més justa, més feminista i més lliure, al costat de moltes altres dones increïbles:  “Això no sortirà a l’examen, però sis plau, no ho oblideu”

vídeo

Reservar

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 27-03-2023 14:18