Monestir de Sant Llorenç

La joia del patrimoni arquitectònic de Guardiola de Berguedà.

ampliar mapa ampliar mapa
Civitas Cultura
08694 Guardiola de Berguedï申
Telèfon: 664 56 75 81 visites
Horari: 

Horaris Visites 
DISSABTES, DIUMENGES I FESTIUS DE TOT L'ANY, visites: 10, 11 i 12 h

 Documentat des de l’any 898, el monestir acumulà importants propietats i riqueses a les actuals comarques del Berguedà i la Cerdanya i el 983 es consagrà la primera església. El conjunt no va parar de créixer i d’ampliar-se fins al s. XV; el 1428 el monestir es va veure greument afectat per un terratrèmol que ensorrà part de l’església i de les dependències monacals

A partir d’aleshores va caldre fer-hi obres i es van reduir molt les dependències del monestir i la mateixa església. El 1592, l’abadia, immersa en una profunda crisi, ja que només comptava amb un monjo, fou convertida en prioritat i es vinculà al monestir barceloní de Sant Pau del Camp. L’any 1855 l’església i el que quedava de les dependències monacals foren traspassades al bisbat de Solsona. La restauració del monestir fou impulsada als anys setanta pel rector de Guardiola, Mn. Enric Bartrina i una colla de persones del poble; tot seguit, el Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona es féu càrrec de les importants obres de restauració i de les campanyes arqueològiques que estan donant els seus fruits i recuperant un valuós patrimoni que té més de mil anys d’història.

La primera església era de grans proporcions, amb una planta rectangular i tres naus cobertes amb estructura de fusta que reposava sobre columnes; la porta principal era a la façana de llevant; al s.XI es van construir unes absidioles a ponent de les naus laterals, fet força excepcional. Al s.XII la coberta de fusta fou substituïda per una nova de pedra i es va construir una tribuna a la meitat de ponent de la nau central quedant dividida en dues plantes: la inferior, coberta amb volta d’aresta, que era utilitzada pels fidels, i la superior, destinada a la comunitat.

Les excavacions arqueològiques han tret a la llum part del claustre, l’hostatgeria i la bassa dels molins.Monestir en l’actualitat

El 25 de juliol de 2008 es va celebrar l’acabament de les obres de restauració de l’església del Monestir de Sant Llorenç. La restauració promoguda i finançada per la Diputació de Barcelona a partir de 1982, ha permès la recuperació del volum inicial de l’església i la contemplació de l’espai interior tal i com estava al segle XV, presidit per la tribuna-cripta de la nau central.
Data i hora de la darrera actualitzaciò
08:01  |  03-05-18